top of page
IMG-6097_edited.jpg

Adaptive weightlifting

Inclusiviteit is één van de belangrijkste onderwerpen voor de Dutch Masters Weightlifting Association. Iedereen zou de sport Olympisch gewichtheffen moeten kunnen beoefenen en deelnemen aan wedstrijden. Dat is waarom we atleten omarmen die het lef hebben om de sport Olympisch gewichtheffen te beoefenen, ondanks een handicap. We hebben het niet over handicaps, maar over uitdagingen.

In alle Masters activiteiten, competities, trainingskampen, etc. willen we daarom adaptive atleten verwelkomen. Bij wedstrijden hebben we speciale adaptive klassen. 

Ons verhaal

De Canadese Masters bond is één van de eerste gewichthefbonden die adaptive weightlifting als onderdeel van de sport heeft erkend. In Canada wordt dit Para-weightlifting genoemd. Op verzoek van de Canadese Masters en een aantal atleten uit andere landen is de International Masters Weightlifting Association (IMWA) verzocht om adaptive weightlifting toe te voegen aan de World Masters Championships 2022 in Orlando. In die competitie hebben 7 adaptive atleten zich aangemeld, waarvan er uiteindelijk 6 met groot succes hebben deelgenomen.

Op het Nederlands Masters kampioenschap gewichtheffen in maart '23, georganiseerd door de Dutch Masters Weightlifting (DMWA), waren voor het eerst in Nederland ook adaptive klassen aanwezig. Ook op het European Masters Championships in mei '23 in Waterford Ireland hebben adaptive atleten deelgenomen.

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je e-mailen naar dmwa.secretariaat@gmail.com.

bottom of page